em tečka pé tečka

Pokud máte v poště informace privátního charakteru, smažte je!
(skok na navigaci)

dojmy 29.10.2007, 0:48:00 (zběsilosti)

písničkové.

podzimní obloha dala se do gala
večerní vánek se do vlasů vplétá
a po tý obloze pod křídlem rogala
s tím vánkem ve vlasech Markéta létá

nebe je modrý jako mý džíny
tak jsme si zpívali s klukama zamlada
zmizely smutky a podzimní splíny
prostě to všechno co Markéta nerada

Noc ze soboty na neděli (den, který trvá 25 hodin) byla naprosto úžasná. A teď mě dostihla melancholie, taková ta, která se vždycky objeví po něčem skvělém, když si uvědomíte, že už to skončilo a že se musíte vrátit do všedních dnů.

Pravda, každý den je něco nového, ale některé dny jsou prostě lepší.

Objevil jsem Plíhala. Tedy "objevil". Zjistil jsem, že Podzimní je od Plíhala. Podzimní, kterou Markétka zpívala o půl páté ráno a pak nadávala, že to nikdo nezpívá s ní a že sama to nezvládne, protože se při tom nedá nadechovat. Od té doby mi Podzimní zní v hlavě. Hledal jsem ji a našel na albu Králíci, ptáci a hvězdy. Od té doby ho poslouchám. (bohužel je špatně otagované, takže se zatím nebude ukazovat na last.fm)

Jakmile mě přestane bavit Plíhal...

Mám nové CD Nestíháme. Ještě jsem si ho nepustil, ale už vím, že bude skvělé.

nenechali mi to co kdy bylo mé
a na demagogy s bajonety nestačím
a tak přemoudřelé teorie silácké
přenechávám jinačím

Mám CDčko božské Martiny Trchové. Ty písničky jsem měl už předtím ukradené, ale teď mám CD. I s podpisem. Je naprosto úžasné.

připadá mi tak zvláštní
tahle chvíle všech vášní
zbavená
život jak stopka lístku
okamžik – zrnko písku
v hodinách

Martina měla koncert v sobotu v deset večer. Trošku mi vadilo, že vůbec nemluvila, jenom hrála. No trošku... asi jako když mi u naprosto vynikajícího jídla trošku vadí, že je poškrábaný talíř. Celý koncert jsem strávil s blbým úsměvem na tváři. Bedla to skvěle popsala: "ten její projev, to je takový pohlazení po duši. Nemluvte, nechte ten zážitek doznít."

Já mám k tomu komentář jednoslovný: ááááách.

Po Martině koncertovala Epy de Mye. V programu stálo: "Nejčistší trojhlas na současné folkové scéně." Svatá pravda. Dovedete si to představit? To je prostě úžasný. Jsou skvělí a milujeme je.

svěřit se křídlům falešným
a silou nečistou se vznést
a najít pole božích vín
to stojí někdy trest
čekají na šťastné přistání
umět tak směry bouří vést
co ještě všechno musí snést
ženy mužů létavých

Další áááách.

Poslouchám toho Plíhala, a štve mě jen to, že kvůli Plíhalovi nemůžu poslouchat Nestíháme a Epy a Martinu.

Chci na koncerty. Na spoustu koncertů.

A teď to ve mně doznívá. Teprve teď. Když jsem přijel domů, sedl jsem k internetu, publikoval zápisek o tapürech a prohlédl blogy a diskusní fóra a maily a udělal něco práce a pouštěl si nějaké klipy na youtube. Nic z toho nezanechalo stopy.

Jenže ta neděle už skončila. Už půl hodiny je pondělí (ještě stále není tolik co včera touhle dobou) a pondělí znamená, že půjdu na mechaniku a pak napsat písemku z analýzy a že si musím zopakovat význačné body goniometrických funkcí, potom do práce a pak do bytečku, kde je vyvěšen nějaký nový rozpis úklidu, a brzy spát, protože v úterý vstávám na sedmou a tak dále a tak dále, prostě zase ten obyčejný týden.

A v úterý večer zpívání v hospodě. Už se nemůžu dočkat. Asi před rokem jsem si rozmýšlel, jaké mám vlastně v životě priority. A takovéhle hudební akce skončily na neslavném prvním místě. Ten folkový špíz, který mě do téhle nálady dostal, mě stál spoustu peněz za dopravu a stravu a CDčka (ačkoliv 250 za jedno takhle skvělé CD, to je prakticky zadarmo), a považuji to za jednu z nejlepších investic za poslední dobu. A to jsem tam znal jenom pár lidí a většinu z nich spíš od vidění. A laduška, díky které jsem se k takové akci dostal, budiž za to na věky velebena a opěvována, odjela ještě v noci a nechala mě tam mezi těmi lidmi. A ve spacáku mi byla zima a pořádně jsem se nevyspal.

Přes to všechno to bylo naprosto úžasné. A i kdybych z toho neměl nic víc než ty koncerty Martiny Trchové a Epy de Mye, stálo by mi to za to.

Konec předchozího týdne jsem strávil nadšením nad přehrávačem D2 (coby protiváha k hawkinsově nové hračce) a tím, že z přehrávače je možné posílat statistiky na last.fm, a rozhodováním, jakým způsobem ho koupit. Dnes si ho objednám.

V tomhle okamžiku je mi ale nějaký přehrávač úplně ukradený. Stejně jako většina dalších věcí.

Přitom vím, že až se vzbudím, nadšení se vrátí, přehrávač si koupím a nahraju si do něj Plíhala a Nestíháme a Martinu a Epy a budu na větvi.

Ono obecně. Až se probudím, tahle nálada mě přejde a zase si budu užívat všechno to nové, co přichází každý den. Teď si ale užívám to doznívání.

Cestou z Náměšti jsme se bavili s Honzou z Nestíháme o tom, jak se dneska muzikanti mohou nebo nemohou uživit z koncertů a z CDček. Protože dokud jeden není v Top20 v nějakém rádiu, je muzikantská profese spíš prodělečná. Neviditelná ruka trhu by takovéhle folkové skupiny bez milosti rozdrtila. A to by byla hrozná škoda.

Až budu velký, stanu se milionářem a budu pořádat kulturní akce a sponzorovat hudebníky.

Mezi tím ... lidé dobří! Kupujte si CDčka a choďte na koncerty. Stojí to za to. Vážně.

Komentáře

[1] Aleko (29.10.2007, 01:24:27):
Co se Plíhala týče, když vydal CD Nebe počká, měl jsem pocit, že nemůže být nic lepšího. Než jsem objevil Navarovou (díky Nebe počká, kde hostovala). Byl jsem na Plíhalově koncertu a odcházel jsem s pocitem, že je to opravdu Anděl (viz Rok ďábla). A to podotýkám, že folk prakticky neposlouchám a na Folkovém Kvítku jsem byl jednou - poprvé a naposled :-D
[2] dr_hawkins (29.10.2007, 02:51:31):
zavist ;) ...ale tak ja jsem zase mel v pokojicku houslovy koncert :)
[3] guano (29.10.2007, 08:18:43):
ach jo... já chci taky cd (martiny) s podpisem.)
[4] Ladule (29.10.2007, 13:25:19):
markéta něco nezvládla? *překvapeně* a nadávala?:) *nepřekvapeně*

jinak mateji, promiň, že jsem tě tam nechala, ale nechala jsem tě tam se třetinama a nestíhačema a s markétkou a vůbec, s těma úžasnýma lidma. takže v dobrých rukou. a díky, žes přijel:)
[5] Markét (29.10.2007, 17:07:27):
Matěji, ty kluku zlatej musíš s nama chodit na takový akce častěji..Myslím ty akce, po kterých je ti víc než hřejivě..Muzika dělá zázraky a kde je dobrá muzika tak tam jsou v drtivé většině dobří člobrdi...Mám škodolibou radost, že máš podzimní v hlavě (jůůchacha) já ju miluju.. :o) Ale mám mnohem víckrát větší největší radost, že si tam byl.. :o))

Laděnko: Ano opravdu jsem něco nezvládla - vím je to nečekané leč pravdivé...A vono to nadávání, kterýmu se tak nedivíš (mrško - jak kdybych byla furt nakrklá megera :o) ) nebylo tak žhavý..voliž si bulvu :o)Nísméně je fajn žes nám tam Matěje nechala :o)

Závěr takový: Matěji nauč se kruciš podzimní pořádně a budeš s nama chodit častěji a budem to spolu hrát a zpívat a Lada pochopí, že jsem opravdu dokonalá a tohle byla jen chyba v metrixu :oDD
[6] matejcik [OpenID] (29.10.2007, 20:54:54):
[1] Aleko, já jsem věděl, že Plíhal existuje a že je dobrej, znal jsem básničky a pár písniček, mám celou jeho diskografii, i na koncertě jsem byl ... ale moc mě to nevzalo. Asi na něj ještě nebyl ten správnej čas.
Ten přišel teď :e)

[2] hawkinsi, ;e) každej máme něco mno .e)

[3] nojo, guano, měla jsi jet taky :ep

[4] laduško, no nakonec se ukázalo, že to byly dobré ruce, to jo... ale stejně, příště koukej zůstat! .e) a vůbec, díky jsou na mé straně .e)

[5] Markét, mno jako budu jedině nadšen, když mě zase někam vezmete... ;e) muzika je úžasná věc... :e)
a podzimní je úžasná a už ji skoro umím nazpaměť a vůbec, chá! .e)
...akorát teda, matěj není jméno a tudíž se píše s malým písmenkem, takže to tak piš, nebo tě kousnu :ep
[7] Ladule (29.10.2007, 21:29:38):
kačenko, pojedeš příště s náma?:)

Markétko,
ale já to přece nemyslela tak, že bys byla furt naštvaná nebo tak. si zase sakra nemyslim já;)) a že jsi dokonalá, to víme!

mateji,
příště snad zůstanu. hrozně ráda bych, fakt. a tak:)
(tudle sobotu v tejně nad vltavou?:) )
[8] flow (29.10.2007, 21:47:08):
Děkuju za Epy de Mye... přesně něco takovýho jsem teď potřebovala...
[9] Markét (29.10.2007, 22:44:56):
Raf raf mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmatěji, aby ses z toho nepo..... trhal.... :o)))
Jinak se těším až si podzimní střihnem spolem... :o) A třebas se uvidíme už v tejně?? :p
[10] matejcik [OpenID] (29.10.2007, 23:27:57):
[9] Markét, a just se po...trhám! :ep

s tím tejnem jako nevím úplně ... to abych si pomale pořizoval zase ten junior pas, když to vidím kam a kdy mám všade cestovat :e) a pak je samozřejmě otázka, jestli jsem si na ten víkend už něco nedomluvil, což si nejsem vůbec jist ... ale vypadá to dost zajímavě :e)

a [8] flow, moc rádo se stalo :e)
[11] Markét (30.10.2007, 09:38:55):
Jestli sis něco domluvil tak si to oddomluv a cesta se nějak vyřeší v nejhorším stopem :o) To je čupr já tu lámu lidi do tejna a vlastně sama nevim jistě jestli tam pojedu :oD Mno, ale chtěla bych takže chtějte taky :o)
[12] Ladule (30.10.2007, 09:50:45):
mateji,
když už mam junior pas já, tak ty to taky zvládneš. šup šup.
[13] matejcik [OpenID] (30.10.2007, 18:36:21):
však já se cesty nebojím a juniorpasu taky ne :e) já jenom že jsem si v neděli říkal, že bych si ho mohl obnovit, a pak jsem si řekl, že teď ne, že to nemá cenu, teprve až zase někam pojedu ;e)








www.140.cz http://last.fm/ SomaFM commercial free internet radio