em tečka pé tečka

Pokud máte v poště informace privátního charakteru, smažte je!
(skok na navigaci)

budík 16.03.2011, 15:51:00 (zběsilosti)

a historka o tom, jak jsem ho nevyzkoušel

Za tu dobu, co jsem nepsal, se odehrálo mnoho věcí. Jednak jsem si koupil nový krásný a chytrý telefon (xperia x10 mini pro), a jednak se dostaly do módy budíky na "spánkové fáze".

Takové budíky jsou nejčastější jako aplikace na chytrých telefonech. Chytrý telefon totiž mívá senzory na otřesy. Takže když si ho položíte na matraci, dokáže změřit, jak se vrtíte.

Budík v telefonu tedy bude celou noc měřit, jak se vrtíte. Pak si to třeba půl hodiny před buzením začne hlídat, a když se zavrtíte, začne zvonit dřív. Myšlenka je, že to asi máte zrovna lehký spánek a vzbudíte se z něj lépe a radostněji.

Navíc vám to pak ukáže graf, jak moc jste se vrtěli v průběhu noci. Což je jednak velmi napínavé, jednak skvělý zdroj historek na večírky ("do půl čtvrté jsem se nevrtěl vůbec, ale pak to přišlo: převrátil jsem se na druhý bok! já vím, zní to neuvěřitelně...."), a jednak z toho teoreticky můžete vykoukat svoje spánkové cykly a pak třeba jít spát přesně v tolik hodin, aby vám to vstávání přesně vyšlo.

Plus spousta dalších kravinek jako že si nastavíte různé časy buzení na různé dny v týdnu (je tam třeba přednastaveno vstávání v osm v pracovní dny a v devět o víkendu), automatické nahrávání zvuku (abyste věděli, jestli chrápete nebo mluvíte ze spaní), hodnocení kvality spánku (abyste mohli soutěžit s kamarády online) atd.

Nu, idea je to vznešená, takže jsem si na telefon nainstaloval aplikaci Smart Alarm Lite a šel spát.

Ráno jsem zjistil, že aplikace naměřila akorát starou belu, jelikož je v telefonu chybka a měří otřesy jenom když je rozsvícený displej.

Nevadí. Nastavil jsem displej tak, aby nezhasínal vůbec, nařídil budík na deset minut dopředu, dal mu devět minut toleranci (tedy že mě smí vzbudit maximálně o devět minut dřív), položil telefon na postel a nechal ho měřit.

O minutu později začal budík zvonit tak zběsile, jako kdyby si myslel, že se na té posteli ne vrtím, ale minimálně divoce souložím.

Jenže já tou dobou seděl na metr vzdálené židli a nehýbal jsem ani brvou.

Experiment jsem zopakoval s různými intervaly ještě několikrát, ale nic platno: houby spánkové fáze, je to prostě budík, který začne zvonit o půl hodiny dřív než má.

Na několik týdnů jsem to nechal být. Pak jsem na telefon nainstaloval nový firmware, a protože tím se chybka se zhasnutým displejem vyřešila, řekl jsem si, že to zkusím znovu.

Tentokrát jsem si nainstaloval demoverzi aplikace Sleep as an Droid na čtrnáct dní zdarma. (S tím, že pokud bude to buzení opravdu tak úžasné, tak si holt v úterý dám v hospodě o jedno pivo míň a za ušetřených 25 korun koupím plnou verzi.) Budík jsem nařídil na desátou, zapnul a šel spát.

A vzbudil jsem se sám od sebe o půl deváté.

(následuje pauza, ve které hledám vhodná slova k vyjádření údivu. já a vzbudit se o půl deváté? sám od sebe? cože?)

Nevadí, řekl jsem si, alespoň budu další den spát jako pařez. A s touto myšlenkou jsem ve tři ráno nařídil budík zase na desátou a šel spát.

Vzbudil jsem se tentokrát v osm.

Další den jsem šel spát asi v pět ráno. Takže se konečně projevil nastřádaný spánkový dluh, a protože jsemv deset nikam nemusel, budíka jsem akorát vypnul a spal další čtyři hodiny. Čímž jsem veškeré dojmy ohledně kvality vstávání úspěšně zaspal.

Takhle to šlo několik dalších dní, pak byl nějaký víkend a testování budíku jsem se nevěnoval, a včera, když jsem chtěl vstávat na devátou, jsem zjistil, že mi zbývá už pouhý den funkčnosti. Dnes nebo nikdy, zvolal jsem, zapnul předvolené buzení v devět a tvrdě usnul.

Ráno v devět hodin jsem se vzbudil sám od sebe, a to jedině dobře, protože budík nezazvonil. Nejdřív jsem si pomyslel, že asi demoverze skončila, ale na displeji stále svítil jeden zbývající den.

Pak mi to ale došlo.

Já jsem zapnul předvolené buzení. To na devátou hodinu.

To, které je jenom na sobotu a neděli.

Takže mě v úterý pochopitelně vzbudit nemohlo.

Další testovací neúspěch. Asi se holt už navždy budu budit hloupě.

Komentáře

[1] amna (16.03.2011, 16:21:48): pch :)
jo, to nám ajfounistům takovej budík funguje hned, už ho úspěšně používám hodně dlouho :)))
[2] matejcik [OpenID] (16.03.2011, 18:10:58):
no, akorát vždycky při přechodu na letní čas zvoní blbě :ep
[3] Kormik (16.03.2011, 21:45:29):
a závěrečné rozhodnutí? kupuješ?
grafy jsou hezký ale to je tak všechno, stejně mě to nebudilo dřív ani když jsem se vrtěl...
[4] matejcik [OpenID] (16.03.2011, 23:42:27):
Mc, no já jsem se teď vrátil k ofi firmwaru, takže tuhle záležitost nechám chvíli ležet, a až se zase odvážím na cyanogen, tak vyzkouším nějakou další aplikaci. a uvidím jak se to bude chovat.








www.140.cz http://last.fm/ SomaFM commercial free internet radio